Przepis na tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem!

Składniki
  • Boczek Pieczony Plastry KAMINIARZ

    - 1 opak. 100g
  • udziec wołowy

    - 0,5 kg
  • cebula

    - 2 szt.
  • ogórek kiszony

    - kilka sztuk w zależności od wielkości
  • musztarda Dijon

  • majeranek

Opis wykonania

Zrazy nietradycyjne, w których schab wieprzowy zastąpił mięso wołowe, już dla Was robiliśmy (znajdziecie je tutaj). Teraz czas na klasykę: przepis na zrazy wołowe, oczywiście z boczkiem i ogórkiem! Prawdziwa polska kuchnia! Smaczna, aromatyczna i syta! Listopad to czas narodowych świąt, a więc moment idealny by sięgnąć znowu po to tradycyjne polskie danie! Tylko nie mówcie, że macie dość zrazów, bo… nie uwierzymy! 🙂

  • 1mięso wołowe kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem
  • 2cebule szatkujemy na mniejsze części, ogórki kroimy wzdłuż
  • 3plastry wołowe po rozbiciu smarujemy musztardą oraz posypujemy majerankiem, a następnie układamy kolejno: plaster boczku pieczonego, cebulę i ogórek, całość zwijamy starannie i nabijamy wykałaczką by się trzymało (można także przewiązać sznureczkiem lub nitką)
  • 3gotowe zrazy możemy oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem
  • 4tak zarumienione mięso układamy na patelni z wysokim rantem i dusimy około 1,5 godz. polewając wodą
  • 5podajemy z ulubionymi dodatkami, my rekomendujemy kluski na parze i surówkę z czerwonej kapusty

Boczkorada

Jaki boczek do zrazów?
Najczęściej rekomendujemy boczek parzony, ze względu na smak i większą kruchość. Ale postanowiliśmy wypróbowaliśmy naszą nowość, boczek pieczony w plastrach, bardziej wytrawny oraz zdecydowany w smaku i …nie zawiedliśmy się. Przy zrazach warto zawsze pamiętać, że główną rolę gra w nich wołowina!