Przepis: Ziemniaki Hasselback z boczkiem wędzonym

Składniki
Opis wykonania

Ziemniaki Hasselback to przepis importowany  ze Szwecji. Jak wieść niesie, w tej postaci, po raz pierwszy przygotowane zostały w restauracji Hasselbacken… 200 lat temu. Dziś zna je i zajada się nimi cały świat. Choć to przystawka to podana z dodatkami staje się pełnoprawnym daniem i to przepysznym. Nas to nie dziwi, pieczone ziemniaki z boczkiem to doskonałe smakowo połączenie.  Jesteśmy wręcz przekonani, że jak wprowadzicie do Waszej kuchni przepis na ziemniaki Hasselback z boczkiem, to w rodzinnych opowieściach będzie to danie się przewijało jeszcze… 200 lat później! Zwłaszcza jeśli będzie to Boczek Wędzony DK Kaminiarz 1926, boczek doskonale znany w … Szwecji! Smaklig måltid!

 

Przepis opublikowany: 18.11.2020

  • 1ziemniaki dokładnie umyj i osusz
  • 2każdy ziemniak ponacinaj tworząc cienkie plasterki (około 2/3mm gr.), ale nie przecinaj bulwy do końca
  • 3ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, przyprósz ulubionymi przyprawami i polej oliwą, a jak ktoś woli to roztopionym masłem
  • 4piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, kontroluj miękkość ziemniaków
  • 5plastry wędzonego boczku przysmaż na patelni do zarumienienia i podawaj osobno lub potnij boczek na mniejsze kawałki i włóż w nacięcia ziemniaków
  • 6ziemniaki Hasselback możesz podać z sałatą (lub mixem sałat) i pomidorami, będą świetnie smakować również w towarzystwie sosu czosnkowego lub tatarskiego lub mizerii

Boczkorada

Boczek perfekcyjnie cięty
W kieszonkach powstałych po nacięciu ziemniaka najlepiej sprawdzi się boczek fabrycznie cięty na perfekcyjne 1,5 gr. mm plastry. Polecamy szczególnie boczek tradycyjnie wędzony! Idealna kombinacja smakowa z pieczonymi ziemniakami!