Przepis na żurek na zakwasie z przepiórczymi jajami i dwoma rodzajami boczku

Składniki
  • Zakwas na żurek

    - 250 ml
  • Boczek Wędzony Plastry DK Kaminiarz

    - 95 g
  • Boczek Parzony Plastry Kaminiarz

    - 95 g
  • Włoszczyzna

    - pęczek
  • Cebula

    - 1 szt.
  • Woda

    - 1 litr
  • Liść laurowy

    - 2 listki
  • Ziarna ziela angielskiego

    - 2 ziarna
  • Ziarna pieprzu czarnego

    - 4 ziarna
  • Oliwa

    - 1 łyżka
  • Śmietana

    - 150 ml
  • Jaja przepiórcze

    - 10 szt.
  • Majeranek

    - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Żurek na zakwasie, z przepiórczymi jajami , to żurek wyjątkowy! Także za sprawą aż dwóch rodzajów boczku, które oddają tej tradycyjnej zupie to, co w nich najlepsze. Aromaty wędzarni, dymu z prawdziwego drewna, wspólnej biesiady i smakowitego ucztowania. Ta kombinacja boczku parzonego i wędzonego sprawia, że to już nie danie, ale rarytas – dodajmy jeszcze „ę, ą” kropkę nad „i” – przepiórcze jajeczko! Żurek nie tylko od święta? Dla nas to oczywiste!

  • 1Do garnka wlej wodę. Dodaj włoszczyznę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez 40 min.
  • 2Oba rodzaje boczku podsmaż na rozgrzanej oliwie. Jajka ugotuj na twardo.
  • 3Przecedź wywar. Dodaj pyszne, aromatyczne i lekko już chrupiące boczki oraz zakwas i majeranek. Gotuj kilka minut.
  • 4Podawaj z połówkami jaj i łyżką śmietany.

Boczkorada

Łączenie dwóch rodzajów boczku
Jeśli przywiązujesz uwagę do estetyki potrawy najlepszym kontrastem do jasnych zup będzie boczek. Chrupiące chipsy z dwóch rodzajów boczku będą ciekawym dodatkiem do tradycyjnej potrawy. Boczek parzony, ze względu na swoją neutralność, jest często wykorzystywany jako skwarki, które stanowią nieodłączny składnik tradycyjnego polskiego żurku. Idealnym dopełnieniem jest dla niego boczek wędzony, o smaku zdecydowanie bardziej wyrazistym i słonawym. Wspólnie zapewnią prawdziwą ucztę dla podniebienia.