Przystawka na imprezę: Kruche orzeszki z pastą z boczku dojrzewającego

Składniki
  • Kruche połówki orzeszków

    - 200 g
  • Biały serek kanapkowy

    - 100 g
  • Boczek Dojrzewający KAMINIARZ

    - 75g
  • Cebula

    - 1/2 szt.
  • Olej

    - 1 łyżka
  • Ząbek czosnku

    - 1/2 szt.
  • Sól, pieprz

Opis wykonania

Pamiętacie kruche orzeszki wypiekane na specjalnej patelni, a następnie nadziewane słodkim kremem, które jedliście jako dzieci? Mam dziś dla Was nową wersję oldskulowego przepisu. Co powiecie na pikantny wariant tej smacznej przekąski?

  • 1Cebulę obierz, pokrój w drobna kosteczkę i zeszklij na oleju.
  • 2Boczek pokrój w drobną kosteczkę.
  • 3Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • 4Serek wymieszaj z cebulą, boczkiem, czosnkiem, dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
  • 5Połówki orzechów napełnij farszem i połącz.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek do przekąsek
Boczek dojrzewający to rarytas porównywalny z szynką dojrzewającą i świetna alternatywa dla szynki parmeńskiej. Charakteryzuje się wytrawnym, wyrafinowanym smakiem, który idealnie komponuje się z orzechami i serkiem kanapkowym. Jego krucha i delikatna konsystencja czyni go perfekcyjnym składnikiem imprezowych przekąsek.