Sałatka z boczkiem, serem pleśniowym i orzechami

Składniki
  • Kapusta pekińska

    - kilka liści
  • Kiełki brokułu

    - ½ szklanki
  • Kiełki lucerny

    - ½ szklanki
  • Boczek Smażony Sałatkowy KAMINIARZ

    - 100 g
  • Batat upieczony

    - 1 szt.
  • Ser brie z zielonym pieprzem

    - 1 szt.
  • Granat

    - 1 szt.
  • Orzechy włoskie

    - 3 łyżki
  • Oliwa

    - 6 łyżek
  • Ocet z białego wina

    - 2 łyżki
Opis wykonania

Sałatka z boczkiem, serem pleśniowym i orzechami to przepis na szybkie, lekkie, zdrowe i oryginalne danie!

Jeśli szukacie przekąski o urozmaiconym smaku, szybkiej w przygotowaniu, która dodatkowo dostarczy energii i cennych składników odżywczych to możecie już zakończyć poszukiwania. Mamy dla Was świetną propozycję! Kapusta pekińska, kiełki, słodki, pieczony batat, chrupiące orzechy, kwaskowe ziarenka granatu i pikantny ser pleśniowy. Brzmi ciekawie? By to wszystko połączyć w perfekcyjną całość dodaliśmy nieco smażonego boczku, który otulił danie niezrównanym aromatem! Wyszło oryginalnie i smacznie. Jak to zawsze z boczkiem :)! Smacznego!

  • 1Górne, miękkie listki kapusty pekińskiej porwij na półmisek.
  • 2Kiełki przepłucz wodą, osącz na sicie, rozłóż na półmisku.
  • 3Upieczony batat obierz, pokrój w kawałki i dodaj do sałatki.
  • 4Orzechy praż minutę na suche patelni, dodaj do sałatki.
  • 5Ser pleśniowy pokrój w małe trójkąty i rozłóż na półmisku.
  • 6Oliwę ubij z octem - dressingiem polej sałatkę.
  • 7Granat obierz - pestkami posyp sałatkę.
  • 8Wierzch sałatki posyp boczkiem smażonym sałatkowym.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek do sałatki
Boczek Smażony Sałatkowy marki KAMINIARZ to idealny dodatek do sałatek i zup. Drobno siekane płatki boczku gotowy są do spożycia także na zimno, bez obróbki termicznej, ale rekomendujemy krótkie podgrzanie na patelni.