Sałatka warzywna z boczkiem i czerwoną porzeczką

Składniki
  • Boczek Wędzony Plastry DK KAMINIARZ 95g

    - 2 opak.
  • rukola, endywia, lollo rosso, roszponka

    - garść każdego rodzaju
  • ogórki gruntowe

    - 3 szt.
  • czerwona porzeczka

    - garść
  • cebula cukrówka

    - 1 szt.
  • cytryna

    - 1/2
  • ocet jabłkowy

  • oliwa cytrynowa

  • sól, pieprz

Opis wykonania

Lato, lato, lato wszędzie… A jak lato to warto sięgnąć po dania lekkie, takie, jak sałatka. Świeże warzywa i owoce oraz nieco oliwy to przepis na szybkie i zdrowe danie. Co zrobić by nie było tylko przekąską, ale trzymało na dłużej? Czipsy bekonowe załatwią sprawę! My szczególnie polecamy dodać odrobinę czerwonej porzeczki. Orzeźwi, a ponadto ma właściwości zdrowotne i… pielęgnacyjne. Sałatka warzywna z wędzonym boczkiem i czerwoną porzeczką, to przepis na… zdrowie i urodę w jednym!

 

Data publikacji: 24.07.2020

  • 1z ulubionych sałat tworzymy mix i dokładnie myjemy, pozostawiając do wyschnięcia
  • 2boczek wędzony w plastrach smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zarumieni i stanie chrupki
  • 3ogórki obieramy i kroimy na plasterki
  • 4cebulę szatkujemy
  • 5sałatę mieszamy z ogórkiem i cebulą
  • 6dodajemy owoce czerwonej porzeczki i kropimy sokiem z cytryny
  • 7w osobnej miseczce mieszamy oliwę cytrynową z octem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie mieszamy z sałatą
  • 8na koniec dodajemy ostudzone czipsy boczkowe

Boczkorada

Co zrobić by nie... żałować!
Sałatki to domena boczku wędzonego oraz dojrzewającego i oba rodzaje boczku świetnie by się w tej sałatce odnalazły. My skorzystaliśmy z boczku wędzonego i… nie żałowaliśmy!