Schab pieczony w boczku i sosie śliwkowym z kardamonem, czyli najlepsze przepisy na Boże Narodzenie!

Składniki
Opis wykonania

Schab pieczony w boczku to przepis na pamiętne święta Bożego Narodzenia! Święta w domu to bowiem przede wszystkim, zapachy, aromaty i smaki, do których tęsknimy, i których nie chcemy zapomnieć. Kilka ziaren wyjątkowej przyprawy, jaką jest kardamon, sos śliwkowy i pieczony schab otulony plastrami boczku parzonego, to gwarancja niebywałych aromatów i wyjątkowych doznań kulinarnych. Boczek, okazuje się idealnym partnerem dla schabu, któremu zapewnia mu soczystość. Do tego przepisu będziecie wracali, nie tylko od święta!

 

 

  • 1schab oczyszczamy z błon i ścięgien
  • 2wkładamy go do wrzątku na około 8-10 minut, po czym wyjmujemy i studzimy
  • 3przyprawy ucieramy w moździerzu, dodając odrobinę oleju
  • 4nacieramy schab i odstawiamy na 4 godziny do lodówki
  • 5piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
  • 6następnie schab starannie owijamy plastrami boczku parzonego
  • 7spód naczynia żaroodpornego wykładamy przekrojonymi śliwkami
  • 8schab otulony boczkiem układamy na śliwkach
  • 9pieczemy 1,5 godziny

Boczkorada

Boczek, idealnym partnerem dla schabu!
Schab w otulinie to znany od dawna sposób na soczyste i niezwykle aromatyczne mięso wieprzowe. Owiń suchy schab plastrami delikatnego boczku parzonego, a efekt Ciebie zaskoczy!