Ślimaki z ciasta francuskiego z boczkiem wędzonym

Składniki
Opis wykonania

Ślimaki z ciasta francuskiego, z boczkiem wędzonym i czereśniami to przepis na szybką i wysublimowaną przyjemność!

„La vie est belle” zakrzyknie niejeden, gdy spróbuje francuskich ciastek, tzw. „ślimaczków”, w nowej, wyrafinowanej odsłonie. Bo nagle to boczek zaczyna grać pierwsze skrzypce, dopełnia smaku owoców, komponuje się z kruchością ciasta, na nowo odkrywa znaczenie deseru. Więc nie bój się eksperymentować w kuchni, zaproś do niej odwagę i pozwól sobie poznawać smaki na nowo. Bon appétit!

  • 1czereśnie bez pestek wraz z cukrem uduś w garnku, aż powstanie gładki krem.
  • 2na rozwałkowanym cieście rozprowadź czereśniowy krem i cienką warstwę musztardy, ułóż plastry boczku.
  • 3gotowe ciasto z farszem zwiń w rulon, a następnie podziel na 3 cm ciasteczka.
  • 4piecz ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni, aż się zrumienią.

Boczkorada

Jaki boczek do ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie, to ciasto maślane, które warto skontrować boczkiem o wyrazistszym charakterze. Zdecydowanie więc rekomendujemy boczek wędzony marki KAMINIARZ, który dużo lepiej sprawdzi się niż boczek parzony.