Składniki
-
Kalafior średni
- 1 szt.
-
Boczek Wędzony Krojony Kostka Kaminiarz
- 180 g
-
Jajko
- 2 szt.
-
Mąka
- 1 płaska łyżka
-
Tarty parmezan
- 1 łyżka
-
Ostra papryka
- 1 łyżeczka
-
Gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki
-
Oliwa
- 1 szklanka
-
Sól i pieprz do smaku
-
Opcjonalnie: koperek do posypania
Opis wykonania
Znużeni klasycznymi pomysłami na obiad? Ruszamy z pomocnym przepisem, którego wyjątkowy charakter opiera się na soczystości kalafiora i aromacie podsmażonego boczku. Doskonały sposób na przygotowanie pożywnego posiłku dla kilku osób, który nie będzie wymagał zbyt dużego nakładu pracy. Bez wątpienia jednak efektowny wygląd panierowanych różyczek i rozpływający się w ustach boczek zadecydują o wysokich notach w pamięci wszystkich przy stole.
-
1Kalafiora ugotuj na pół twardo. Podziel na małe różyczki.
-
2W misce wymieszaj ze sobą jajka, mąkę, parmezan i przyprawy. Obtocz kalafiora w panierce i smaż na rozgrzanej oliwie aż się zrumieni.
-
3Na osobnej patelni podsmaż boczek.
-
4Gotowy kalafior wyłóż na talerz i okraś boczkiem.