Smażony kalafior w pikantnej panierce z boczkiem wędzonym

Składniki
  • Kalafior średni

    - 1 szt.
  • Boczek Wędzony Krojony Kostka Kaminiarz

    - 180 g
  • Jajko

    - 2 szt.
  • Mąka

    - 1 płaska łyżka
  • Tarty parmezan

    - 1 łyżka
  • Ostra papryka

    - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa

    - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa

    - 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku

  • Opcjonalnie: koperek do posypania

Opis wykonania

Znużeni klasycznymi pomysłami na obiad? Ruszamy z pomocnym przepisem, którego wyjątkowy charakter opiera się na soczystości kalafiora i aromacie podsmażonego boczku. Doskonały sposób na przygotowanie pożywnego posiłku dla kilku osób, który nie będzie wymagał zbyt dużego nakładu pracy. Bez wątpienia jednak  efektowny wygląd panierowanych różyczek i rozpływający się w ustach boczek zadecydują o wysokich notach w pamięci wszystkich przy stole.

  • 1Kalafiora ugotuj na pół twardo. Podziel na małe różyczki.
  • 2W misce wymieszaj ze sobą jajka, mąkę, parmezan i przyprawy. Obtocz kalafiora w panierce i smaż na rozgrzanej oliwie aż się zrumieni.
  • 3Na osobnej patelni podsmaż boczek.
  • 4Gotowy kalafior wyłóż na talerz i okraś boczkiem.