Śniadanie białkowo-tłuszczowe: Awokado zapiekane z boczkiem i jajkiem!

Składniki
Opis wykonania

Śniadania białkowo-tłuszczowe to żywieniowy trend, którego z oczywistych względów nie możemy na Lubię na boczku zignorować ! 🙂 Co zyskujemy zamieniając śniadania bogate w węglowodany, na śniadania białkowo-tłuszczowe? Na pewno dłuższe uczucie sytości, poprawę gospodarki hormonalnej, wyrównanie poziomu glukozy we krwi, zwiększone spalanie tkanki tłuszczowej, brak uczucia zmęczenia po posiłku. Uff… czy zatem węglowodany należy odstawić na zawsze? Nie jest to takie proste, a wszystko zależy od naszego rytmu życia i organizmu. Ewentualne przejście na dietę białkowo-tłuszczową należy więc skonsultować z dietetykiem lub lekarzem. Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie, by klasyczne śniadania urozmaicać o przepisy białkowo-tłuszczowe. Na przykład przepis na awokado zapiekane w boczku i z jajkiem zapewni naturalne źródło czystej i zdrowej energii. A dodatkowo awokado pomoże obniżyć poziom cholesterolu, jest wreszcie doskonałym dostarczycielem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Akurat ten przepis na śniadanie białkowo-tłuszczowe wprowadźcie od razu i to bez konsultacji! Zdrówka życzymy!  

  • 1awokado dokładnie myjemy , dzielimy na połówki, wyjmujemy pestkę i wyciągamy część miąższu przy pestce
  • 2wnętrze awokado smarujemy ząbkiem czosnku
  • 3następnie wnętrze awokado wykładamy plastrami boczku dojrzewającego, a w środek wbijamy całe jajko
  • 4pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni

Boczkorada

Boczek a śniadania białkowo-tłuszczowe?
Boczek stanowi świetną bazę śniadań białkowo-tłuszczowych, jako dostarczyciel tłuszczy, podstawowego źródła energii.