Szakszuka – jajka gotowane w pomidorach z boczkiem wędzonym

Składniki
  • Boczek Wędzony Krojony (Kostka) KAMINIARZ

    - 180 g
  • Jajka

    - 2 szt.
  • Pomidory

    - 2 szt.
  • Zioła prowansalskie

    - 1 łyżka
  • Ząbek czosnku

    - 2 ząbki
  • Chili

    - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka

    - 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek

    - 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

  • Pieczywo

Opis wykonania

Szakszuka brzmi egzotycznie? Oswoisz ją z pomocą wędzonego boczku, dzięki któremu jajka gotowane w podsmażanych pomidorach – czyli właśnie szakszuka – nabiorą wyjątkowego aromatu. Oryginalne danie zaskoczy niejednego, ale dla pełni wrażenia kluczowym jest, by najpierw podsmażyć boczek z czosnkiem. Dzięki temu szakszuka zapadnie w pamięć każdej poczęstowanej osobie, a Twoje kulinarne umiejętności zyskają nowego fana! Gratulujemy i życzymy smacznego!

  • 1Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • 2Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek z drobno pokrojonym czosnkiem.
  • 3Pomidory dodaj do boczku. Dopraw solą, pieprzem, ziołami i chili, podsmaż około 4 minuty.
  • 4Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dopraw solą. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 3 minuty, do czasu aż białka jajek będą ścięte.
  • 5Podawaj na śniadanie z ulubionym pieczywem.