Szpinakowa sałatka z pieczonym czosnkiem i boczkiem

Składniki
Opis wykonania

Szpinakowa sałatka z pieczonym czosnkiem i boczkiem to prawdziwa bomba zdrowotna! Jak niewiele trzeba by było wszystko! 

Pamiętacie bajkę o jednookim marynarzu Popeye, który nabierał nadludzkiej siły, gdy zjadał szpinak? Jak to w bajce bywa, sprawa nieco przerysowana, niemniej szpinak to kolejna bomba witaminowa od natury. Dostarcza dużych ilości witaminy C, K, beta-karotenu, folianów, potasu, luteiny, kempferolu, kwercetyny i zeaksantyny. Krótko mówiąc, jest naprawdę zdrowy. A jak jeść szpinak, gdy się za nim nie przepada? W sałatce, pod warunkiem znalezienia dla niego dobrego towarzystwa! Na przykład pieczonego czosnku, prażonych ziaren i… smażonego boczku! Jak niewiele trzeba by było wszystko! Smacznie i zdrowo! Wypróbujcie przepis na sałatkę ze szpinakiem i… nabierajcie mocy!

 

Aktualizacja: 22.04.2022

  • 1czosnek w łupinach delikatnie rozgniatamy i wykładamy na blaszce do pieczenia, po czym wstawiamy do piekarnika na 20 minut, przy 160 stopniach
  • 2pokrojony fabrycznie boczek wędzony podpiekamy na patelni, aż stanie się chrupiący
  • 3szpinak dokładnie myjemy i kropimy oliwą z orzechów włoskich
  • 4gotowy czosnek pozbawiamy (lub nie) łupin i dodajemy do szpinaku, następnie dodajemy usmażony już boczek i całość doprawiamy do smaku
  • 5na koniec łączymy z ulubionymi ziarnami, np. pestkami dyni, ziarnami słonecznika, sezamu, które można wcześniej uprażyć

Boczkorada

Jaki boczek do szpinaku?
Doprawiając szpinak boczkiem należy rozważyć dwie opcje. Gdy doprawiamy szpinak surowym boczkiem, na wytrawnie, najlepiej sprawdzi się boczek dojrzewający. Gdy chcemy go podsmażyć, to rekomendujemy Boczek Wędzony Plastry KAMINIARZ. Uwolnione nuty wędzenia świetnie komponują się ze smakiem szpinaku.