Tarta wielkanocna z boczkiem i bakaliami

Składniki
Opis wykonania

Tarta wielkanocna z boczkiem i bakaliami to pomysł na wytrawną, świąteczną przekąskę!

Tarta to danie z potencjałem. Kruche ciasto, stanowiące jej podstawę, z jednej strony nie jest trudne do przygotowania, a z drugiej daje ogromne pole do popisu. Jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Warto mieć na uwadze, że wspaniale smakują zarówno tarty na słono, jak i na słodko.

Dziś zapraszam do wypróbowania przepisu na tartę wytrawną, z boczkiem i bakaliami. Aromatyczna tarta  z delikatną nutą słodyczy, to propozycja na przekąskę, która sprawdzi się o każdej porze dnia!

Data publikacji: 23.03.2018 Aktualizacja 02.04.2022

  • 1Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, masło i wymieszaj. Następnie zacznij dodawać wodę i wyrabiać ciasto.
  • 2Przygotuj foremkę 10x30cm.
  • 3Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę i ponakłuwaj widelcem. Zapiekaj przez 20 min w 180 stopniach.
  • 4Rodzynki sparz wrzątkiem.
  • 5Jajka wbij do miski, roztrzep ze śmietanką, przypraw solą i pieprzem, a następnie wylej na ciasto.
  • 6Na tarcie ułóż ładnie plastry boczku parzonego, posyp rodzynkami i orzechami.
  • 7Piecz przez 25 min. w 180 stopniach.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek w słodkim towarzystwie
Nietypowe połączenia smakowe intrygują. Nie inaczej jest w przypadku tarty z boczkiem parzonym i bakaliami. Boczek parzony dzięki swemu uniwersalnemu smakowi, pozbawionemu charakterystycznych nut wędzenia idealnie sprawdzi się w towarzystwie słodkich bakalii, z którymi stworzy wyjątkową parę.