Tosty francuskie z boczkiem parzonym i warzywami

Składniki
Opis wykonania

Tosty francuskie z boczkiem parzonym i warzywami to… kulinarna wieża Eiffla.

Tosty należą do najpopularniejszych dań na świecie. Jada się je na słodko, na słono, jako przystawkę, danie śniadaniowe, a nawet deser. Wariacji na temat tostów jest wiele, a jednymi ze smaczniejszych są tosty francuskie z boczkiem.  Ta kombinacja aromatów i smaków to kulinarna wieża Eiffla.  Podróż na sam szczyt kulinarnej przygody. Bon Appetit, a raczej… Bon Voyage!

 

Data publikacji: 17.03.2020

  • 1jajka roztrzepujemy na gładką masę, dodajemy odrobinę mleka, przyprawiamy solą i pieprzem
  • 2plastry boczku parzonego układamy na patelni i prażymy, aż staną się rumiane i chrupiące
  • 3chleb tostowy dokładnie moczony w masie jajecznej, a następnie opiekamy na wytopionym z boczku tłuszczu
  • 4na gotowym, ciepłym pieczywie układamy ulubione warzywa np. pomidora, ogórka, sałatę, a z wierzchu dekorujemy chrupiącymi plastrami boczku

Boczkorada

Pierwsze skrzypce?
Brak intensywnych nut wędzenia w boczku parzonym pozwoli grać pierwsze skrzypce pieczywu. Kto lubi bardziej intensywne, słonawe smaki, powinien sięgnąć po boczek wędzony.