Tosty z boczkiem, kurczakiem i chutney ze śliwek

Składniki
Opis wykonania

Tosty z boczkiem, kurczakiem i chutney ze śliwek to kolejna nasza wariacja na tosty z boczkiem. Były warzywa, sery i sadzone jajka, czas na tosty owocowe!

Boczek zaskakująco dobrze komponuje się z owocami. Podejrzewaliśmy więc, że śliwkowy chutney i pieczony boczek będzie strzałem w 10-tkę. I nie zawiedliśmy się! Przełożone chlebem tostowym okazały się pyszną przekąską, idealną na pierwsze lub drugie śniadanie i kolację. Po sos chutney z pewnością będziemy częściej sięgali!

Zobaczcie też przepis na: Tosty francuskie, z boczkiem parzonym i warzywami (kilknij)

  • 1umyte śliwki dzielimy na mniejsze części, cebulę obieramy i podsmażamy w garnku na łyżce oliwy
  • 2do zeszklonej cebuli dodajemy śliwki i kieliszek czerwonego wina, dusimy, aż odparuje się płyn, a śliwki zaczną się rozpadać, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i smażymy jeszcze chwilę do utworzenia gładkiej masy
  • 3plastry boczku wędzonego prażymy na suchej patelni, aż stanie się rumiany
  • 4chleb opiekamy w tosterze
  • 5kromki smarujemy śliwkowym chutneyem, układamy plastry kurczaka i boczku, przykrywamy kolejną kromką

Boczkorada

Jaki boczek do chutney?
Śliwkowy chutney, podlany kieliszkiem wytrawnego wina prosi się o charakternego kompana, czyli boczek wędzony!