Zapiekanka z boczkiem, serem pleśniowym i kukurydzą

Składniki
Opis wykonania

Zapiekanka z boczkiem, serem pleśniowym i kukurydzą to kolejna wersja zapieksów, którą warto przetestować!

Robiliśmy już dla Was przepis na klasyczną zapiekankę z serem żółtym, pieczarkami i boczkiem, dziś czas na wytrawniejszą wersję, z serem pleśniowym oraz boczkiem. Czy to dobre połączenie? Naszym skromnym zdaniem rewelacyjne! Słonawy posmak sera z charakterystyczną dla niego aromatyczną, ale zdecydowaną nutą, wyrównaliśmy słodką kukurydzą. Boczek pieczony dopełnił kompozycji. Jesteśmy przekonani, że jak raz wypróbujecie tą formę zapieksów, to będziecie często wracali.

  • 1ulubioną bagietkę smarujemy majonezem
  • 2następnie układamy plastry boczku pieczonego, kukurydzę oraz ser
  • 3pieczemy 15 minut w piekarniku (160 st.)

Boczkorada

Jaki boczek do sera pleśniowego?
Charakterystyczny słonawy posmak sera pleśniowego najlepiej połączyć z boczkiem pieczonym, wędzonym lub dojrzewającym. Taki wytrawny boczek będzie dobry kontrapunktem dla sera, a z drugiej strony dla słodkiej kukurydzy.