Składniki
-
Oliwa z oliwek
- 3 łyżki
-
Miód
- 1 łyżka
-
Sok z cytryny
- 1 łyżka
-
Sól i pieprz
- do smaku
Opis wykonania
Brokuły i boczek to bardzo zgrany duet. Wystarczy dodać do niego dosłownie kilka prostych składników, by stworzyć bardzo smaczną, zdrową i atrakcyjną dla oka sałatkę.
Soczysta zieleń brokułów, smakowite kąski boczku, prażone migdały i żurawina mieniąca się niczym szlachetne rubiny. Takie zestawienie kolorów i smaków podkręcone słodko-kwaśnym sosem zapewni nam niebanalną i zdrową kolację.
-
1Brokuły umyj, podziel na małe różyczki i wyłóż na blaszce do pieczenia. Następnie oprósz odrobiną soli i pieprzu, a także skrop oliwą z oliwek.
-
2Tak przygotowane brokuły wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz przez ok. 15-20 minut do czasu, aż brokuły zmiękną i zaczną się lekko rumienić, ale nadal zachowają żywo-zieloną barwę.
-
3Plastry boczku pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm
-
4Migdały wrzuć na rozgrzaną mocno suchą patelnię i upraż do czasu, aż zaczną się lekko brązowić.
-
5W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu, najlepiej przy pomocy małej trzepaczki, tak by powstała jednorodna, gładka emulsja.
-
6Brokułowe różyczki i boczek przełóż do dużej miski, polej sosem i wymieszaj delikatnie.
-
7Następnie sałatkę posyp solidną porcją prażonych migdałów i żurawiną.
-
8Gotowe!
Ten przepis przygotował:
Tomek Lach
bloger, Zajadam.pl
Kucharz amator, autor bloga.
W kuchni nie boi się eksperymentować.
Więcej moich przepisów
Boczkorada
Boczek to przyprawa delikatna
Do przygotowania przepisu wybrałem boczek parzony w plastrach. Jest to delikatny typ boczku, który świetnie współgra z również delikatnym smakiem brokułów, i świetnie nadaje się szczególnie na kolację, kiedy staram się unikać ciężkich potraw. Jest nie za słony, nie ma mocnego smaku znanego z boczku wędzonego, a jego struktura jest bardzo krucha.