Zupa „kapuśniak” na boczku wędzonym

Składniki
Opis wykonania

Zupa „kapuśniak” na boczku wędzonym to recepta na sytość, dobre samopoczucie i wzmocnienie odporności!

Jesienna pogoda nie rozpieszcza. Za oknem coraz częściej szaro i ponuro, a niska temperatura zniechęca do aktywności na zewnątrz. Jesienna chandra skorelowana jest ze zwiększonym zapotrzebowaniem na pyszne, sycące i rozgrzewające dania. Na tę porę roku nie ma nic lepszego i zdrowszego niż zupa.

Przepisów na zupy na boczku u nas nie brakuje. Dziś chcielibyśmy Was zachęcić do popularnego kapuśniaczka! Zupa idealna na „pogodę pod psem”. Do jej przygotowania możemy wykorzystać sezonową, kapustę białą, ale najważniejsze, by pamiętać, że najlepsze zupy, to zupy na wywarze z boczku!

Sięgnijcie więc po aromatyczny boczek wędzony paski, dzięki któremu zupa nabierze charakterności. A jak jeszcze przybierzecie go chipsem pieczonego boczku, to już nikt jej się nie oprze! Taki talerz rozgrzewającego kapuśniaka z boczkiem, to recepta na sytość, dobre samopoczucie i wzmocnienie odporności! Smacznego 🙂

  • 1cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju
  • 2zeszkloną cebulę wrzuć do garnka, dodaj boczek wędzony w całości lub pokrojony, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i poszatkowaną kapustę; zalej wodą (1,5 l) i gotuj przez 10 min.
  • 3ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę; marchew i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach; warzywa dodaj do zupy i gotuj jeszcze 20 min.
  • 4zupę dopraw do smaku solą i pieprzem
  • 5plastry boczku pieczonego podsmaż minutę na patelni, aż się zabarwią na złocisty kolor, po czym udekoruj nim wierzch zupy

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Chips z boczku, czyli kropka nad "i"
Nawet niewielka ilość wędzonego boczku doda Twojej zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Z kolei smażony boczek, w kształcie chipsa, to chrupiąca i smakowita kropka nad „i”, która idealnie dopełni całość kompozycji, zarówno jeśli chodzi o estetykę dania, jak i walory smakowe.