Przepis na obiad! Zupa kartoflanka na wędzonym boczku!

Składniki
Opis wykonania

Zupa kartoflanka na wędzonym boczku, to przepis na MOC…ną przyjemność! Są takie zupy, które wystarczają za cały obiad. Dzięki bogatej w skrobię bulwie ziemniaka taką zupą jest na przykład kartoflanka, którą zna i jadł chyba każdy. Kartoflanka jest pożywna, rozgrzewająca, a dodatkowo prosta w przygotowaniu. W sam raz na jesienno-zimowe klimaty. Kartoflanka, kartoflance jednak nierówna, co więc zrobić by zupa miała wyjątkowy smak i naprawdę dłuuugo trzymała! Po pierwsze, wywar na wędzonym boczku, który nieśmiałą zupkę zmienia w pewną siebie ZUPĘ! Aromat boczku przechodzi ziemniaki, które smakują tak, że paluszki lizać! Po drugie, dekoracja ze smażonego chipsa bekonowego, który dodaje zupie charakteru i gwarantuje dodatkową rezerwę energetyczną! Niech moc będzie z Wami i nie zapominajcie o … przyjemności! 🙂

 

Data publikacji: 06.01.2020 

  • 1boczek wędzony paski kroimy na kilka grubszych plastrów i z posiekaną cebulą podsmażamy chwileę na patelni
  • 2następnie przekładamy boczek do garnka, dodajemy liście laurowe, obrane ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę i zalewamy całość wodą ok. 1,5 l
  • 3gotujemy do miękkości, zabielamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem
  • 4na osobnej, suchej żeliwnej patelni prażymy cienkie plastry boczku wędzonego, fabrycznie krojonego, aż do uzyskania formy chipsa
  • 5zupę podajemy przystrojoną świeżą natką pietruszki i chipsem z boczku

Boczkorada

Jedynie oczywisty...
Ziemniaki i boczek to oczywiste połączenie, a w nim jedynie oczywisty jest wybór boczku wędzonego, który zapewni wywarowi intensywniejsze nuty.