Zupa krem z kalafiora, z boczkiem

Składniki
  • Boczek Wędzony Plastry Kaminiarz 1926

    - 1 opak.
  • kalafior

    - 1 szt.
  • bulion

    - 1 litr
  • ziemniaki

    - 3 szt.
  • cebula

    - 1 szt.
  • czosnek

    - 2 ząbki
  • śmietana kremówka

  • masło

    - łyżka
  • gałka muszkatołowa

  • oliwa

    - łyżka
  • pieprz, sól

Opis wykonania

Zupa krem z kalafiora, to idealne rozwiązanie dla tych jego fanów, którym znudził się gotowany kalafior, jako dodatek do obiadu. O ile oczywiście kalafior na masełku, przyprószony bułką tartą może się znudzić. Trudno to sobie wyobrazić. Wracając jednak do zupy, to rozgrzewający krem świetnie sprawdzi się także w chłodniejsze dni. No dobrze, ale jesteśmy w końcu na blogu o boczku, co więc z boczkiem? Mamy radę i dla smakoszy boczku: jeśli wzbogaćcie krem z kalafiora chipsem pieczonego boczku, to uzyskacie nie tylko zupę z charakterem, o naprawdę wyjątkowym smaku, ale jeszcze więcej sytości. Koniecznie bądźcie przygotowani na prośbę o dokładkę… chipsa boczku, no i także zupy.

  • 1cebulę szatkujemy i dusimy w garnku przez 2 minuty, dodając rozgnieciony czosnek
  • 2kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki - przekładamy do garnka
  • 3ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, także dodajemy do garnka i zalewamy całość bulionem
  • 4gotujemy pod przykrywką około 15 minut
  • 5następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej i miksujemy całość tak długo, aż uzyskamy gładki krem
  • 6gorącą zupę polewamy łyżką ulubionej oliwy oraz podajemy z chipsem z boczku wędzonego, uprażonego na suchej patelni

Boczkorada

Więcej sytości i wyjątkowy smak
Na wykonanie chipsa najlepiej nadaje się Boczek Pieczony Plastry KAMINIARZ 1926, pieczony w technologii Oil-Free, strumieniem gorącego powietrza. Wystarczy go podgrzać chwilę na patelni lub po prostu położyć na zupie, a dojdzie w niej, w moment. Jego alternatywą jest Boczek Wędzony Plastry KAMINIARZ 1926, który należy przysmażyć na patelni, po czym odsączyć z tłuszczu i chrupkiego położyć na wierzchu kremu.