Zupa krem z kalafiora, to idealne rozwiązanie dla tych jego fanów, którym znudził się gotowany kalafior, jako dodatek do obiadu. O ile oczywiście kalafior na masełku, przyprószony bułką tartą może się znudzić. Trudno to sobie wyobrazić. Wracając jednak do zupy, to rozgrzewający krem świetnie sprawdzi się także w chłodniejsze dni. No dobrze, ale jesteśmy w końcu na blogu o boczku, co więc z boczkiem? Mamy radę i dla smakoszy boczku: jeśli wzbogaćcie krem z kalafiora chipsem pieczonego boczku, to uzyskacie nie tylko zupę z charakterem, o naprawdę wyjątkowym smaku, ale jeszcze więcej sytości. Koniecznie bądźcie przygotowani na prośbę o dokładkę… chipsa boczku, no i także zupy.
Zupa krem z kalafiora, z boczkiem

Składniki
- - 1 opak.
-
kalafior
- 1 szt. -
bulion
- 1 litr -
ziemniaki
- 3 szt. -
cebula
- 1 szt. -
czosnek
- 2 ząbki -
śmietana kremówka
-
masło
- łyżka -
gałka muszkatołowa
-
oliwa
- łyżka -
pieprz, sól
Opis wykonania
- 1cebulę szatkujemy i dusimy w garnku przez 2 minuty, dodając rozgnieciony czosnek
- 2kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki - przekładamy do garnka
- 3ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, także dodajemy do garnka i zalewamy całość bulionem
- 4gotujemy pod przykrywką około 15 minut
- 5następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej i miksujemy całość tak długo, aż uzyskamy gładki krem
- 6gorącą zupę polewamy łyżką ulubionej oliwy oraz podajemy z chipsem z boczku wędzonego, uprażonego na suchej patelni
Ten przepis przygotowała:
Redakcja