Opis wykonania
Zupa krem z pietruszki z boczkiem? Czy to może się udać? Z pietruszką na „Lubię na boczku” mieliśmy już do czynienia, ale z jej nacią. Tym razem sięgnęliśmy po jej korzeń by przygotować kremową zupkę. Znowu mogliśmy się przekonać o niezwykłych uniwersalnych właściwościach boczku, który także z pietruchą świetnie się dogaduje. Pieczone, chrupiące plastry boczku idealnie komponują się z jej korzennym, nieco gorzkim smakiem. Zupa wyszła pyszna i syta. A ile w niej zdrowia! Przygotujcie się tylko na to, że jeden chips z boczku w zupie to… będzie za mało. Smacznego!
-
1obrane korzenie pietruszki kroimy wzdłuż i pieczemy na blaszce do pieczenia przez ok. 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
-
2ziemniaki dzielimy na części i gotujemy w wodzie do miękkości
-
3następnie upieczoną pietruszkę dodajemy do ziemniaków i całość blendujemy
-
4dodajemy sól i pieprz do smaku, powstały krem łączymy także ze śmietaną
-
5zupę dekorujemy uprażonymi na patelni plastrami wędzonego boczku
Boczkorada
Jaki boczek do pietruszki?
Koniecznie intensywnie wędzony i upieczony. Parzone i dojrzewające zdecydowanie nie rekomendujemy. A więc Boczek Wędzony DK Kaminiarz, który świetnie będzie komponował się z jej korzennym, nieco gorzkim smakiem. Alternatywą jest gotowy Boczek Pieczony Plastry Kaminiarz, pieczony gorącym powietrzem, którego już nie trzeba smażyć na patelni, a tylko wystarczy dodać do zupy.