Zupa kwaśnica po góralsku na wędzonych żeberkach i boczku

Składniki
Opis wykonania

Nawiązując do utworu Golec Orkiestra, to w tym miejscy należy zaśpiewać, „jak widzę kwaśnicę to…kwicę”. Zupa „Kwaśnica po Góralsku” to  dar podhalańskiej kuchni. Pyszna, aromatyczna, sycąca i zdrowa. Kiszona kapusta, podstawowy składnik zupy, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Źródło witamin z grupy B, C, A, E, K, magnezu, fosforu, wapnia, potasu oraz błonnika, który przyspiesza metabolizm i ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi ciała.  Na górskich wakacjach zupę kwaśnicę jedzą pewnie wszyscy, ale po co odraczać przyjemności. Góralską kwaśnicę można przygotować również w domu, a ten przepis Wam to umożliwi. Podstawowy warunek to dobrze ukiszona kapusta i dobrze uwędzony boczek najlepiej, gdy wędzony jest tradycyjnie, dymem z drewna olchowego lub bukowego.

  • 1wędzone żeberka zalać 2 litrami bulionu warzywnego, po czym gotować przez około 30 minut
  • 2następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i następnie pokrojony w grube plastry Boczek Wędzony Paski
  • 3ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnuszku
  • 4do zupy dodać posiekaną kiszoną kapustę, łyżkę majeranku i gotować pod przykryciem kolejne 30 minut, po czym dodać do zupy ziemniaki
  • 5kwaśnicę serwować tak by każdy otrzymał zupę z kawałkiem boczku! i z pajdą świeżego chleba

Boczkorada

Do kiszonej kapusty tylko boczek wędzony!
Ponieważ w kwaśnicy podstawowym składnikiem jest kiszona kapusta i wędzone żeberka, to boczek również musi być dobrze uwędzony. Najlepiej pasuje tu Boczek Wędzony Paski Kaminiarz, jeden z najczęściej kupowanych boczków w Polsce. Zapewni zupie niepowtarzalny aromat.