ZUPA OGÓRKOWA NA WĘDZONYM BOCZKU

Składniki
Opis wykonania

Zupa ogórkowa na wędzonym boczku, jedna z najbardziej „polskich” zup. Rozgrzewająca i sycąca. Połączenie kwaskowości ogórków i aromatu wędzonego boczku, czyni z niej zupę obłędną w smaku. Tak, nie boimy się użyć tego określenia. Według nas najlepsza jest na wywarze z boczku wędzonego, nie inaczej! Choć to zupa całoroczna, którą spotkać można w środku lata, to najlepszą porą jest dla niej jesień. Warto mieć też na uwadze ile dobra dla naszego organizmu niosą ze sobą ogórki kiszone i sok po nich. Dlatego kiszonka powinna mieć zarezerwowane specjalne miejsce w naszych kuchniach. Podobnie zresztą, jak i boczek. No dobrze, to czyż można oczekiwać jeszcze więcej szczęścia? Tak, otrzymać ją udekorowaną chipsem z bekonu!

Przepis opublikowano: 19.11.2020r.

  • 1włoszczyznę i ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
  • 2warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie oraz przypaloną na gazie cebulę
  • 3gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu, po czym dodajemy boczek krojony i gotujemy dalej
  • 4na tarce ścieramy ogórki i (gdy warzywa będą już miękkie) dodajemy je do garnka, z odrobiną wody z ogórków
  • 5zupę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy świeży tymianek oraz śmietanę, po czym gotujemy jeszcze kilka minut
  • 6plastry boczku wędzonego prażymy na suchej patelni, aż staną się rumiane i przystrajamy nimi talerz goręcej zupy ogórkowej
  • 7podawać ze świeżym pieczywem z masłem

Boczkorada

Wywar wywarem, ale…
Do wywaru oczywiście najlepszy jest boczek wędzony. Najlepiej użyć Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ lub Boczek Wędzony Krojony Kostka KAMINIARZ. W tym drugim przypadku nieduże kawałki boczku nie będą służyły tylko do tworzenia aromatu, ale będą łatwiejsze do zjedzenia, dzięki czemu zwiększą sytość zupy.