Sałatki z boczkiem? Smak, aromat i sytość!
Dobrze wysmażony i chrupiący boczek to doskonały dodatek do każdej sałatki. Boczek może być traktowany jako aromatyczna, mięsna przyprawa, która nadaje sałatkom wyrazistości, niepowtarzalnego charakteru i smaku. Sałatka nie traci nic ze swojej lekkości, nadal mogą się nią delektować osoby na diecie, ale zapewnia za to większe uczucie sytości.
Sałatki z boczkiem i serami
Oba produkty są znane z intensywnego smaku i aromatu, które potrafią zdominować każde danie. Dobrze dobrane proporcje i rodzaj sera sprawią, że będzie się on w sałatce doskonale uzupełniał z boczkiem, a Ty każdy ze składników poznasz w zupełnie nowym wydaniu.
Decydując się na produkty o intensywnym smaku i aromacie należy pamiętać, że do towarzystwa wystarczy im już dosłownie kilka składników. Większa ich ilość może przytłoczyć i sprawić, że sałatka z boczkiem będzie zwyczajnie za „ciężka”.
Jakie sery pasują do boczku?
- brie
- camembert
- lazur
- feta
- bryndza
- oscypek
- gorgonzola
- pecorino
- roquefort
- taleggio
Sałatka z boczkiem pieczonym i serem camembert
Składniki
- 1 opakowanie Boczku Pieczony Plastry KAMINIARZ
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 16-20 pomidorków koktajlowych
- 1 krążek (120g) sera camembert
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- przyprawy: cukier, sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. aby zmiękła skrop ją oliwą. Cebulę, wyciśnięty czosnek, pozostałą oliwę oraz ocet, sól, pieprz, musztardę i liście bazylii, zmiksuj na gładką masę. Pozostaw na ok. 10 min, aby sos się przegryzł.
- Mieszankę sałat umyj pod bieżącą wodą i osusz. Na sałacie ułóż kawałki boczku, połówki pomidorków koktajlowych i plastry lub kawałki sera pleśniowego. Sałatę, przed podaniem polej dressingiem, ewentualnie sos można zastąpić octem balsamicznym.
Sałatka z boczkiem wędzonym i oscypkiem
Składniki
- 1 główka sałaty lodowej lub masłowej
- 1/2 dużego oscypka
- opakowanie Boczku Wędzonego Krojony Kostka KAMINIARZ
- garść orzechów włoskich
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka oleju lub oliwy
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Sałatę umyj, osusz i powij na małe kawałki. Oscypka pokrój w dużą kostkę. Boczek podsmaż na patelni lub piecz w piekarniku, aż się zarumieni. W misce wymieszaj sałatę z serem i przestudzonym boczkiem. Orzechy drobno posiekaj i posyp nimi sałatkę.
- Całość skrop jeszcze oliwą oraz sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
Sałatki z boczkiem i owocami
Boczkowe chipsy mają niepowtarzalny słony smak z delikatną nutą słodyczy, dzięki czemu można z powodzeniem dodawać go do różnych typów sałatek, również tych z owocowych. Boczek w takiej sałatce to świetne rozwiązanie, ponieważ chrupiące kawałki boczku podkreślą słodycz owoców i będą przyjemnie kontrastowały z ich miękkim miąższem.
Jakie owoce pasują do boczku?
Do przygotowania sałatki z powodzeniem można wykorzystać suszone owoce takie jak żurawina, rodzynki, morele, daktyle i oczywiście śliwki. Owoce współgrające z boczkiem to także: awokado, czerwone porzeczki, gruszka czy mango.
Sałatka z owocami i boczkiem pieczonym
Składniki
- 1 opakowanie roszponki
- 1/2 opakowania Boczku Pieczony Sałatkowy KAMINIARZ
- 1 pomarańcza
- 20 pomidorków cherry
- 20 truskawek
- 1 kostka fety,
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Warzywa i owoce umyj pod bieżącą wodą. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, truskawki i pomidory pokrój na połówki, a pomarańczę wyfiletuj. Fetę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki ułóż warstwowo w misce.
- Wierzch przyprósz płatkami boczku sałatkowego. Z musztardy, miodu i oliwy przygotuj sos i polej nim sałatkę.
Sałatka warzywna z boczkiem wędzonym i czerwoną porzeczką
Składniki
- Boczek Wędzony Plastry DK KAMINIARZ 95g
- rukola, endywia, lollo rosso, roszponka
- ogórki gruntowe
- czerwona porzeczka
- cebula cukrówka
- cytryna
- ocet jabłkowy
- oliwa cytrynowa
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Z ulubionych sałat tworzymy mix i dokładnie myjemy, pozostawiając do wyschnięcia. Boczek wędzony w plastrach smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zarumieni i stanie chrupki. Ogórki obieramy i kroimy na plasterki, cebulę szatkujemy, sałatę mieszamy z ogórkiem i cebulą.
- Dodajemy owoce czerwonej porzeczki i kropimy sokiem z cytryny, w osobnej miseczce mieszamy oliwę cytrynową z octem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie mieszamy z sałatą. Na koniec dodajemy ostudzone czipsy boczkowe

Sałatka brokułowa z boczkiem pieczonym i suszoną żurawiną
Składniki
- 1 brokuł
- 1 opakowanie Boczek Pieczony Sałatkowy KAMINIARZ
- 100 g sera brie
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżka słodkiej musztardy
- łyżeczka octu z białego wina
Przygotowanie
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj ( na parze lub w wodzie). Plastry boczku podziel na trzy części i podpiecz w piekarniku. Brie pokrój w kostkę. W misce połącz ze sobą brokuła, ser, boczek i żurawinę.
- Wierzch sałatki posyp płatkami migdałowymi i polej sosem z jogurtu, musztardy i octu z niewielkim dodatkiem pieprzu.
Sałatki z boczkiem i makaronem
Sałatka z boczkiem i makaronem to propozycja nieco bardziej sycąca od pozostałych, ale równie pyszna i zachwycająca. Ugotowany al dente makaron doskonale przechodzi smakiem boczku. Dodatkowym elementem urozmaicającym gotową sałatkę jest wybór makaronu. Możesz zdecydować się na ciekawy kształt np. muszelki, łezki, obrączki lub kolor zielony, czerwony, żółty lub czarny. Dzięki tej małej zmianie ta sama sałatka za każdym razem będzie wyglądała i smakowała inaczej.
Sałatka z boczkiem wędzonym i makaronem „muszelki”
Składniki:
- 250 g makaronu ugotowanego al dente
- 1 puszka kukurydzy
- 2 opakowania Boczku Wędzonego Plastry DK KAMINIARZ
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 10 suszonych pomidorów
- kiełki rzodkiewki
- garść czarnych oliwek
- 2 łyżki nasion sezamu
- ocet balsamiczny
- pieprz
Przygotowanie
- Plastry boczku obsmaż na złoto razem z cebulą pokrojoną w piórka. Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź, a oliwki przekrój na pół. Wszystko przełożyć do miski przestudzonym makaronem i dokładnie wymieszaj.
- Wierzch sałatki posyp sezamem i polej sosem balsamicznym według uznania.
Sałatka z makaronem ORZO i gruszką
Składniki:
- 250 g makaronu „Orzo” (łezki) ugotowanego al dente
- 2 gruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 opakowanie Boczku Wędzonego Krojonego Kostka KAMINIARZ
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki musztardy bawarskie
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
- Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę lub plastry. W dużej misce wymieszaj ugotowany makaron z boczkiem, szczypiorkiem i gruszkami. Na koniec, dodaj słonecznik i musztardę.
- W razie potrzeby, dopraw sałatkę solą oraz pieprzem.
Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Was, że boczek w sałatce to doskonałe rozwiązanie. Smacznego!