Boczkopedia

Zdrowe śniadanie z boczkiem

Czy zdrowe, pożywne i dietetyczne śniadanie może iść w parze z boczkiem? Okazuje się, że jak najbardziej tak! Boczek to wręcz tajny składnik, który nada całości wyrazu, smaku i charakteru. Dodatkowo taka śniadaniowa propozycja będzie cieszyła nie tylko podniebienie, ale również i oczy. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, z których na pewno wybierzesz coś dla siebie.

Jajka w boczku

3 porcje

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przygotuj blaszkę na muffinki i posmaruj ją olejem. W 6 zagłębieniach rozłóż plastry boczku, tak aby pokryły dno i ścianki. Do środka każdego wbij po jednym jajku.  Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 ºC do momentu całkowitego ścięcia się białka. Jeśli ustawisz grzanie od dołu lub termoobieg, Twoje muffiny będą miały płynące żółtko. Podawaj jeszcze ciepłe posypane pokrojoną drobno dymką i z grzanką z chleba razowego.

Tartaletki / Kopertki ze szparagami, gorgonzolą i boczkiem

4 porcje

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwiń i przekrój na 4 kwadraty. Każdy z nich delikatnie posmaruj rozkłóconym jajkiem. Następnie na środku każdego z ułóż po dwa plastry boczku i przekrojone na pół szparagi. Na wierzch ułóż kawałki gorgonzoli i przykryj je wystającymi fragmentami plastrów boczku. Jeśli chcesz możesz delikatnie zagiąć rogi ciasta tworząc kopertę.

Przygotowane tartaletki piecz w piekarniku nagrzanym do 220 ºC przez około 15-20 minut. Podawaj na ciepło z sałatą i pomidorami.

Sałatka z brokułem

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 3 pomidory,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • ½ opakowania boczku smażonego sałatkowego, KAMINIARZ
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj al dente. Pomidory sparz  i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.  Cebulę pokrój w piórka i delikatnie skrop oliwą – złagodzi smak i zmiękczy cebulę. Fasolę przepłukaj pod bieżącą wodą i odcedź na sitku.  Słonecznik upraż na patelni bez tłuszczu, aż lekko się zarumieni.

Sałatkę  układaj warstwami: brokuł  – fasola – pomidory – mozzarella – cebula – boczek – słonecznik. Całość posyp przyprawami i delikatnie skrop octem balsamicznym.

Zapiekane awokado z jajkiem i boczkiem

2 porcje

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 jajka,
  • 4 plastry parzonego boczku, KAMINIARZ
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • cebulka dymka,
  • chilli,
  • pieprz,
  • sok z cytryny,

Awokado przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę i przy pomocy łyżki wydrąż miąższ zostawiając około 5 mm obwódkę wokół skórki. Wydrążony miąższ przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i rozgnieć widelcem na gładką pastę. Możesz doprawić ją pieprzem i chilli.  Wydrążone połówki przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną  papierem do pieczenia. Następnie do każdego wbij po jednym jajku. Możesz je doprawić do smaku pieprzem i solą. Każdą z połówek awokado przykryj plastrem boczku. Pozostałe dwa plastry ułóż osobno na blaszce. Całość zapiekaj w piekarniku  nagrzanym do 220 ºC przez około 15-20 minut. Awokado podawaj na ciepło posypane dymką wraz z grzanką posmarowaną przygotowaną wcześniej pastą  z połówkami pomidorków koktajlowych i chipsami z boczku pieczonymi razem z awokado.

Po więcej przepisów zapraszamy do sekcji Przepisy /przepisowe-boczki.

Boczek Parzony 95g KAMINIARZ

Boczek parzony, to najwyższej jakości element selekcjonowanej wieprzowiny, poddany procesowi parzenia po uwędzeniu. Wytwarzamy w formie plastrów, płata i stałowagowych porcji, według najlepszych procedur i specjalistycznych technologii, z najlepszego surowca.

zobacz